Celovečerni nastop Folklorne skupine Zeleni Jurij

Člani Folklorne skupine Zeleni Jurij smo v soboto, 16. 3. 2013, v Kulturnem domu Črnomelj pripravili celovečerni nastop s pestrim programom. Rdeča nit programa je bila »Jurjevanjska nedelja«, s čimer smo obiskovalcem hoteli pokazati, kako zgleda junijska nedelja na dan Jurjevanja skozi naše oči.
Nastop smo pričeli s Črnomaljskim obredjem, ki ga v času Jurjevanja v dopoldanskih urah prikažemo v črnomaljskem mestnem jedru. Po nastopu Otroške folklorne skupine OŠ Mirana Jarca Črnomelj in skeču, v katerem so fantje prikazali dogajanje po obredju, smo zgodbo preselili v Jurjevanjsko drago na popoldansko generalko. Sledil je prikaz večernih nastopov na Jurjevanju, ki se je začel z nastopom Folklorne skupine Društva upokojencev Črnomelj, končal pa z nastopom naše skupine.
Našemu vabilu sta se odzvala županja črnomaljske občine, Mojca Čemas Stjepanovič, ki je tudi nagovorila občinstvo, in predstavnica Javnega sklada republike Slovenije za kulturne dejavnosti, Helena Vukšinič, ki je podelila Maroltova priznanja dolgoletnim članom skupine. Za konec smo pripravili presenečenje – našo novonastalo tamburaško skupino. Tamburaška skupina FS Zeleni Jurij Črnomelj je spremljala zadnji splet, ki smo ga pripravili skupaj s FS Društva upokojencev Črnomelj, poleg tega pa so obiskovalci v plesu Preloško svatbeno lahko prvič videli dvig zvezde s štirimi dekleti. Na koncu smo pripravili pogostitev v avli kulturnega doma Črnomelj, kjer so obiskovalci lahko pokramljali z nami in si privoščili domačo pogačo in kozarec rujne kapljice ali domačega soka.
Ker letos mineva 10 let, od kar smo se po daljšem premoru zbrali sedanji člani, bi se radi člani folklorne skupine zahvalili predsedniku Mitji Stopar in umetniški vodji Urški Tomc za vso energijo, ki jo vlagata v obstoj folklorne skupine in v vse naše pretekle, sedanje in prihodnje projekte. Zahvaljujemo se našim sponzorjem in vsem, ki so kakorkoli pripomogli k uspešni prireditvi, še posebej gostujočima skupinama Otroški folklorni skupini osnovne šole Mirana Jarca in Folklorni skupini Društva upokojencev Črnomelj. Zelo smo hvaležni za lepo število obiskovalcev, ki so nas prišli podpreti, in vsem, ki nam dajete zaupanje v naše nadaljnje delo.
Ob tem vas lepo vabimo na našo naslednjo prireditev – Jurjevo, z gosti iz Novega Marofa (HR), ki bo 20. aprila 2013.
Z lepimi željami v sončno pomlad vas pozdravljamo vsi člani Folklorne skupine Zeleni Jurij.

Comments are closed.