Noša

MOŠKA NOŠA

je narejena iz domačega platna

HLAČE so krojene iz dveh ravnih kosov blaga iz ene širine platna. Med hlačami je všit kvadraten kos blaga, ki hlače v koraku razširi. V pasu se zavezujejo z vrvico “na učkur”. Hlačnica se konča z resicami. Nad resicami so obrobljene z tremi ali štirimi ravnimi nitmi modre barve.

SRAJCA je preprosto krojena, daljša. Rokavi so malo širši in nabrani v zapestju. Manšeta se zapenja z gumbom ali zavezuje s trakom. Ovratnik je spredaj zapet. Srajca se spredaj zapenja s tremi gumbi. Srajc nosijo fantje vrh hlač in segajo 10-15 cm nad koleni.

PAS je širok približno 15 cm. Narejen je iz rjavordečega usnja. Okrašen je z belimi in rdečimi trakovi. Zapenja se zadaj z dvema sponkama. Na sprednji strani ima žep.

KLOBUK je črne barve in s širšimi krajci. Za trak na klobuku si fantje zataknejo zeleno vejico.

ČEVLJI so nizki in črne barve, ki se zavezujejo z vezalkami.

ŽENSKA NOŠA

je narejena iz belega platna, krilo in rokavci so iz debelejšega platna

KRILO je iz 4 širin platna in je krojeno dvodelno. Spodnji del je v pasu drobno naguban in sega 20-30 cm pod kolenom. Nanj je prišit moderc ali životek, ki je brez rokavov in se spredaj zapenja z gumbi. Krilo se v pasu zaveže s trakom. Pod krilom je spodnje krilo iz tankega belega platna, na spodnji strani so prišite čipke.

BLUZA ali ROKAVCI so iz debelejšega platna in so malo širši. Na koncu so drobno nagubani in obšiti s čipkami. Tudi okrog vratu so namesto ovratnika ozke drobne nagubane čipke. Zapenja se spredaj s tremi gumbi.

PREDPASNIK je iz tankega belega platna. Obrobljen je s čipkami in se zavezuje zadaj s širokimi trakovi na mašno.

PAS je narejen iz “gurtne”, rdeče pobarvan, okrašen s tremi črnimi črtami, ob robovih in na sredini. Širok je 4 cm in je 2,5 m dolg. Zavezuje se zadaj levo.

PEČA je iz tankega belega platna in obrobljena s čipkami. Zaveže se tako, da se zadaj prekriža in zaveže na temenu v “petelina”.

ČEVLJI so visoki s peto in se zavezujejo z vezalkami.

NOGAVICE so bele barve.